Publikováno: 13.03.2019 13:32

V příměstském lese Dubík poblíž sídliště Plešivec v Českém Krumlově vznikne do konce dubna unikátní naučná stezka za více než 700 tisíc korun. Osazena bude celkem pětatřiceti hravými interaktivními prvky o přírodě. „Některé části stezky jsou zcela unikátní a budou mít v Česku premiéru. Nechceme prozrazovat detaily, ale chystaná stezka je připravena tak, že se jen tak neomrzí,“ vysvětluje autor stezky Miloš Tomek z edukačního projektu Lesní svět.

Tři části stezky mají ve svém středu rybníček

Nová stezka měří 2 kilometry a jejím středobodem je dubický rybníček. Rozdělena bude na tři části a věnovat se bude fungování přírody, fauně i flóře a také pohybovým aktivitám. „Oblíbený les teď obohacujeme o spoustu naučné interaktivní zábavy. Když to děti baví, je pro ně přirozené se dál o přírodu zajímat a chránit ji,“ říká jednatel Lesů města Českého Krumlova Ing. Miroslav Štoll. Výhodou projektu je, že nezatíží rozpočet městských lesů. Na celou částku 712 tisíc korun byla podána žádost o dotaci z Programu rozvoje venkova. Les Dubík byl již v minulosti využíván rekreačně a vznikla tu odpočinková místa s fitness prvky, lavičkami a přístřeškem. Nová stezka tak doplní a zásadně rozšíří nabídku volnočasových aktivit v Českém Krumlově. „U nové stezky jsme mysleli na školy i školky, ale dokážu si představit, že se sem rády vypraví celé rodiny,“ doplňuje Miroslav Štoll. Stezka respektuje i moderní vzdělávací pravidla, která říkají, že si zapamatujeme jen 10 % toho, co čteme. Když přidáme obraz a sluch, je to již 50 %. A s 90 % úspěšností nezapomeneme to, co si na vlastní kůži vyzkoušíme.

Lovci, skokani i potravní labyrint

Strukturu stezky vymýšlel tým odborníků z projektu Lesní svět několik měsíců tak, aby byla interaktivní a mohla se měnit v čase. Výsledkem je trasa, kde budou návštěvníci nuceni zapojit své znalosti, budou se vzdělávat, ale také tvořit a zapojí zrak, sluch i celé tělo. Všechny prvky se nyní vyrábějí v dílnách v Hradci Králové. „Nová stezka bude vzdělávat i bavit zároveň. A jsem přesvědčen, že se díky svému interaktivnímu obsahu neomrzí a návštěvníci tak budou mít motivaci navštěvovat stezku opakovaně. Například dřevěné pexeso je vymyšlené tak, že se v případě zájmu může obměňovat,“ vysvětluje Miloš Tomek. Dřevěné prvky stezky jsou hodnotné i výtvarně. Vytvářejí je stovky autorských ilustrací věrných přírodním předlohám. „Interaktivitu stezky zajistí mimo jiné i možnost, že si ti mladší budou „lovit“ mobilem ptáky a ti starší zase při výtvarných činnostech zavzpomínají na svá dětská léta. Detaily prozrazovat nebudeme, protože chceme návštěvníky v den otevření překvapit,“ vysvětluje Miloš Tomek z Lesního světa. Součástí stezky bude i doskočiště, kde si děti budou moci porovnávat své skoky se skoky zvířat, dendrofon se zvuky různých druhů dřeva nebo modely zvířat v životní velikosti. Úplně poprvé bude v Česku instalovaný interaktivní Potravní labyrint.


banner

Sledujte nás