Publikováno: 14.03.2019 10:28

Jablonecká bižuterie je světoznámý pojem stejně jako české sklo nebo pivo. V období první republiky, kdy její obchodní podíl na globálním trhu činil ohromující jednu polovinu, zažila během pouhých dvou desítek let své nejlepší i nejhorší časy. Jablonec nad Nisou, město obývané zejména českými Němci, bylo exportním centrem továrny pod širým nebem, které nebylo rovno.

Přednáška PhDr. Petra Novotného, hlavního kurátora Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou, nazvaná Ve službách módy a stylu. Česká bižuterie v období první republiky (1918-1938) seznámí posluchače na základě důkladného studia publikovaných a archivních zdrojů nejen s českou bižuterií v historickém kontextu, ale i s principy výroby a obchodu včetně praktik zahraničních partnerů a konkurentů, národnostními vztahy či lidskými osudy.

Přednáška zazní v pondělí 18. března 2019 od 17.00 hodin v přednáškovém sále Národního památkového ústavu - územního odborného pracoviště v Českých Budějovicích na Senovážném náměstí 6. Vstup je volný.

Další přednáška na téma Příběhy restaurování památek restaurátora a akad. sochaře Jaroslava Fuky zazní v pondělí 1. dubna.


banner

Sledujte nás