Publikováno: 25.03.2019 17:20

Po Budějovicích a Krumlově se festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět uskuteční také v Táboře. Na patnáctém ročníku, který se koná od 28. do 31. března v Kině Svět, kavárně MP7 a Městské knihovně Tábor, návštěvníci zhlédnou rekordních 14 snímků. Letošním mottem celosvětového festivalu je Bezpečná blízkost.

"Po všech článcích a debatách v médiích a na sociálních sítích o rozdělené společnosti se letos festival Jeden svět snaží zaměřit na to pozitivní. Motto odkazuje na stav, kdy si lidé ve společnosti, ač je každý jiný, dokážou porozumět a naslouchat. Přeneseme-li poselství do táborských reálií, říkáme zhruba toto: opusťme téma rekonstrukce Náměstí T.G.M., řešení Budějovické či děravé sochy na Křižíkově náměstí a pojďme se naopak zaměřit na to, co nás spojuje – chvilky na náměstí, kdy umíme jasně vyjádřit, co se nám líbí a co ne, nadšení pro kvalitní hudbu a vzdělání, historie a tradice města," říká za Jeden svět v Táboře Lucie Šebánková.

Do Tábora festival přináší 14 snímků. Z nich necelá polovina je navíc doplněna i titulky pro neslyšící, dva filmy mají titulky anglické a jeden audiokomentář pro nevidomé diváky. Festival zahájí ve čtvrtek 28. března v 19 hodin v Kině Svět snímek Kapela, pozitivně laděný dokument Ladislava Kaboše, který bude po filmu s diváky debatovat. Příběh o hudbě ze slovenské osady, která se dostala až na největší slovenský festival, doprovodí muzikanti z táborské organizace Cheiron T, která má Jeden svět pod svými křídly. V kině diváci mohou zhlédnout také ekologický dokument Vítejte v Sodomě, s debatou s Janem Charvátem z organizace Opravárna s.r.o., a úsměvné neohippie road movie Vesnici plavajících krav.

"Letos přicházíme s prostorovou novinkou, a to pilotním promítáním na Sídlišti nad Lužnicí v nově zrekonstruované pobočce městské knihovny. Uvedeme tam dva snímky – jeden český o seniorech Ještě nekončíme a ukrajinský Domácí zápas," prozradila Šebánková.

Ostatní dokumenty hostí již tradičně ve svém neformálním prostředí kavárna MP7 na Žižkově náměstí. Stěžejními jsou film o kupování followerů na Instagramu #FollowMe, niterný snímek Láska a prázdná slova či závěrečný, milý snímek Bohové z Molenbeeku, který odkazuje na hledání duchovní identity malého chlapce a jeho pohledem zkoumá, jaký Bůh je ten nejlepší - muslimský, nebo křesťanský?

Kromě filmů a debat s režiséry a dalšími odborníky se mohou příznivci festivalu těšit na workshop znakového jazyka a Braillova písmaliterární večer i tradiční výstavy. Souběžně běží i promítání pro školy. Podrobný hlavní i doprovodný program najdou zájemci na www.jedensvet.cz/2019/tabor.

Vstupné na jednotlivé promítání je 80, pro studenty a seniory korun, hendikepovaní a doprovod zaplatí 40 korun. Doprovodný program je zdarma.

Text: David Peltán


 

 


banner

Sledujte nás