Publikováno: 02.12.2018 21:05

Jihočeské objekty ve správě Národního památkového ústavu nabídnou v měsíci prosinci rozptýlení od předvánočního shonu v mnoha podobách.

Zámek Třeboň

Prohlídky vánočně vyzdobenými interiéry třeboňského zámku budou probíhat od 5. do 21. 12., vždy od úterý do soboty. Tamní galerie hostí od 1. do 8. 12. tradiční prodejní výstavu vánočních dekorací třeboňského Klubu Mája nazvanou Čas adventu, kterou od 11. 12. do 18. 12. vystřídá výstava skleněných ozdob a dekorací. Zpřístupněna bude i Schwarzenberská hrobka a to ve dnech 1. až 15. 12. „Zavřeno nezůstane ani před koncem roku. Přichystány jsou večerní hrané prohlídky nazvané Vánoční pohádka schwarzenberská, které připomenou první knížecí Vánoce na Třeboni v roce 1895“, doplňuje program kastelán zámku Vít Pávek. Prohlídky se odehrají ve dnech 28. až 30. 12.

Na své si přijdou i milovníci koled a vánočních písní. Adventní koncert Chrámového sboru Ševětín ve Schwarzenberské hrobce v Třeboni se koná 8. 12., vystoupení souboru historické hudby Karmína o týden později na třeboňském zámku 20. 12.

Zámek Jindřichův Hradec

Druhý prosincový víkend, 8. a 9. 12., na jindřichohradeckém zámku přinese tradiční Adventní dny. Bohatý program nabídne po oba dny hudební, taneční a divadelní vystoupení. „Jistě nejen dětské návštěvníky potěší malý zvěřinec, výstava sokolnicky cvičených dravých ptáků nebo lukostřelba na II. nádvoří“, říká kastelán zámku Jan Mikeš. V provozu bude i 500 let stará Černá kuchyně, v níž se budou péct tradiční placky. Své dovednosti předvedou umělečtí řezbáři, kováři a hrnčíři, připraveny jsou i malé tvůrčí dílny, v nichž si zájemci vyzkoušejí svoji zručnost. „V rámci Adventních dnů mohou návštěvníci jindřichohradeckého zámku rovněž zavítat do Domu gobelínů, kde si budou moci prohlédnout ukázky řemesel. Připravena bude také dílna pro děti i dospělé. Vstupné do areálu je 10 Kč“, dodává kastelán Mikeš.


banner

Sledujte nás