Publikováno: 15.01.2019 11:44

Turisté nemusejí čekat až do 30. března 2019, než se otevřou brány všech jihočeských památek. Některé z nich mají otevřeno i v zimních měsících.

Zámek Český Krumlov – od úterý do neděle od 9:00 do 15:00 je otevřeno Hradní muzeum a zámecká věž. Expozice Hradního muzea skýtá návštěvníkům jedinečnou příležitost prohlédnout si množství cenných exponátů ze zámeckých depozitářů, které připomínají nejvýznamnější události, vztahující se k rožmberským, eggenberským a schwarzenberským vlastníkům krumlovského panství. Má charakter historické muzejní instalace z 19. století. „Součástí prohlídky je zámecká věž, která je od nepaměti symbolem Českého Krumlova a výrazem jeho bohaté historie a výtvarné krásy. Světoznámý spisovatel Karel Čapek označil českokrumlovskou věž za "nejvěžovatější věž" ze všech věží“, říká kastelán zámku Pavel Slavko. Výstup na vyhlídkový ochoz zámecké věže po 162 schodech odmění návštěvníky kouzelným výhledem na celé město a blízké okolí.

Zámek Hluboká – od úterý do neděle od 9:00 do 16:00 je zpřístupněna temperovaná Zimní prohlídková trasa soukromými apartmány posledních čtyř generací Schwarzenbergů, zahrnující mimo jiné loveckou jídelnu, přípravnu jídel či byt posledního majitele zámku dr. Adolfa Schwarzenberga. Technickou zajímavostí je osobní a nákladní výtah.

Hrad Nové Hrady - prohlídky Zimní trasy, bytem panského úředníka novohradského panství z přelomu 19. a 20. století a knihovnou a buquoyským rodinným archivem, se konají každou středu a pátek v 13:00 v českém jazyce a od 14:00 v německém jazyce.

Hrad Rožmberk - prohlídkový okruh Soukromé pokoje je otevřený vždy v úterý až pátek v 11:00 a v 13:00. Expozice ve 2. patře hradu poskytuje pohled do soukromí šlechtického rodu Buquoyů kolem poloviny 19. století.

Zámek Třeboň - prohlídky obou zámeckých okruhů - Rožmberské renesanční interiery a Soukromá scharzenberská apartmá – se konají každé úterý v 14:00. Schwarzenberská hrobka je otevřena každý čtvrtek v 14:00 hodin.


banner

Sledujte nás