Publikováno: 21.03.2019 21:46

Za účasti jihočeské hejtmanky Ivany Stráské a rakouského velvyslance Alexandera Grubmayra byl v Nové Bystřici představen přeshraniční projekt spolupráce v oblasti cestovního ruchu, do něhož jsou zapojeny významné výletní cíle z oblasti rakouského Waldviertelu a jižních Čech. Diskutováno bylo rovněž výročí 30 let od pádu železné opony a téma dalšího rozvoje přeshraniční spolupráce.

Železná opona byla po dlouhá léta nepřekonatelnou překážkou mezi sousedskými státy. Až po roce 1989 byl krok po kroku přeshraniční kontakt znovu umožněn. O 30 let později se na mnoha místech Rakouska a České republiky bilancuje a zároveň se probírají nové zajímavé nápady.

Čtyři rakouské TOP výletní cíle z Waldviertlu již před tímto výročím přemýšlely o své známosti v jižních Čechách, o počtu návštěvníků z tohoto regionu a o možnostech vylepšení nabídky pro tuto oblast. Cílem připravené strategie bylo spojení se s poskytovateli turistických nabídek na české straně a vzájemná propagace. „Hosté by měli být již v zemi, ze které pocházejí, upozorněni na nabídku výletních cílů v sousední zemi, které je možno navštívit a zhlédnout v rámci jednodenních výletů“, říká zástupce jednoho z výletních cílů na rakouské straně Martin Bruckner ze zábavně-naučného centra Sonnenwelt v rakouském Großschönau.

Pro rakouské výletní cíle Bärenwald (Medvědí les) Arbesbach, Sonnenwelt (Sluneční svět) Großschönau, Klášter Zwettl a Klášter Altenburg bylo důležité najít za hranicemi partnery, kteří se stejně jako oni angažují v oblastech přírody a kultury. Zprostředkování kontaktů a navázání spolupráce napomohly jihočeské destinační společnosti Novohradsko-Doudlebsko a Česká Kanada, které působí v česko-rakouském pohraničí a specializují se na koordinaci aktivit v cestovním ruchu.

Partnerskými subjekty na české straně se v listopadu 2017 staly: Město a Hrad Nové Hrady, Zřícenina hradu Pořešín, kovárna Buškův hamr, Augustiniánský klášter Borovany, Zoopark Na Hrádečku, Muzeum Jindřichohradecka, Muzeum fotografie a moderních obrazových médií, Jindřichohradecká úzkokolejka a Rozhledna a lesopark U Jakuba.

Zapojené výletní cíle lákají návštěvníky do horního Waldviertlu a jihočeských turistických oblastí Novohradsko-Doudlebsko a Česká Kanada prostřednictvím dvoujazyčných reklamních prospektů. Zároveň vznikla i společná webová prezentace na webové stránce www.ahoj.fun. Společně prezentováno je celkem 13 výletních cílů, které se mohou pochlubit více než 500 tisíci návštěvníky ročně.

Společná nabídka je velmi pestrá a sahá od historických hradů, klášterů a muzeí, přes zážitky v přírodě a setkání se zvířaty, úzkokolejku a parní lokomotivy, až k moderním interaktivním výstavám. Projekt byl podpořen z Evropských fondů pro regionální vývoj. Všechny zapojené výletní cíle splňují vysoké kvalitativní podmínky, o čemž se jejich zástupci osobně přesvědčili během uspořádaných

exkurzí a workshopů, které probíhaly v létě 2018. „Vzájemnou výměnou zkušeností bychom chtěli docílit rozšíření přeshraniční turistické nabídky a podpořit tak její rozvoj,“ vysvětluje Martin Bruckner.

Hranice se z oddělovací čáry proměnila na spojující linku…


banner

Sledujte nás