Publikováno: 27.04.2019 01:03

Novou stezku u Českého Krumlova právě osadili odborníci z Lesního světa pětatřiceti hravými interaktivními prvky o přírodě. První návštěvníci si již mohou vyzkoušet dvoukilometrovou trasu v příměstském lese Dubíku, kde jsou dvě třetiny všech zastavení věnovány ptactvu. „Bude se tu pozorovat, poslouchat i malovat. Myslíme na děti, které rády poznávají více smysly a zdolávají výzvy,“ říká Miloš Tomek z edukačního projektu Lesní svět.

Autorské ilustrace ve svěží zeleni u dubického rybníčku

Les Dubík, v němž se nachází nová stezka, využívali návštěvníci rekreačně už v minulosti. Od historického centra je vzdálený zhruba 2 kilometry. K odpočinkovým místům s fitness prvky, lavičkami a přístřeškem nyní přibyla unikátní interaktivní zábava. “Chybělo nám tu místo pro děti, kde se budou dobře bavit a zároveň přirozeně učit o přírodě. Zvolili jsme proto prvky, kde přiloží ruku k dílu. Věříme, že je to jeden z kroků k tomu, aby vzaly ochranu lesů a přírody za své,” říká ředitel Lesů města Českého Krumlova Ing. Miroslav Štoll. Prvky na stezce jsou opatřené autorskými ilustracemi z dílny Lesního světa a jsou věrné přírodním předlohám. První část stezky s 15 zastaveními seznamuje návštěvníky například s koloběhem vody v přírodě, s rozkladem odpadků nebo je provádí potravním labyrintem, který je mezi všemi prvky žhavou novinkou. Naprostá většina prvků z Lesního světa si tu žádá interakci. Na otočných tabulkách edukačních i klasických pexes budou návštěvníci párovat třeba stopu se samotným zvířetem nebo list s plodem. Na dendrofonu si vyzkoušejí, že různé dřeviny vydávají odlišný zvuk a na doskočišti u rybníka se mohou poměřit třeba s veverkou. Tabulky s hmyzem, savci nebo houbami jsou všechny otočné, a je možné si znalosti ihned ověřit. Od rybníka pak vedou další dva okruhy věnované ptactvu, každý po deseti zastaveních. Obě cesty se k rybníku opět vracejí.

Z procházky s ptačím úlovkem

Na ptačí část stezky se vyplatí vyrazit s bločkem, obyčejnou tužkou a aplikací Lesního světa v mobilu. Cestou návštěvníci najdou dvacet druhů opeřenců. Jednotlivá stanoviště jsou vybavena popisem ptáka a také QR kódem, s nímž si zájemci mohou v mobilní aplikaci Lesní svět poslechnout ptačí hlas a úlovek si pak uložit do mobilní knihovny. Následuje úkol pro bystrozraké detektivy. Ptáčka je třeba objevit na některém z okolních stromů, kde ho reprezentuje 2D maketa. A k dobrému zapamatování nakonec poslouží aktivita u frotážových pultů s reliéfními laserovými destičkami. Zde si děti hravě zvládnou objeveného ptáka překreslit na papír. „Je to technika, kterou jsme v dětství tužkou na plocho čárali reliéf mincí. Nejlépe se učíme zážitkem s kombinovanými vjemy,“ říká Miloš Tomek a připomíná známou křivku zapomínání, podle níž si člověk zapamatuje jen 10 % toho, co četl, ale když pak přidá i obraz a sluch, je to již 50 %. A s 90 % úspěšností nezapomeneme to, co děláme.  „U nové stezky jsme mysleli na školy i školky, ale dokážu si představit, že se sem rády vypraví celé rodiny. V létě se navíc přímo nabízí zkombinovat návštěvu vyhřátého historického města s příjemným chládkem lesa, kde si budou moci všichni odpočinout a děti se tu smysluplně zabaví,” doplňuje Miroslav Štoll. Stezka vyjde na 712 tisíc korun a má být hrazena z dotace Programu rozvoje venkova ČR. 


banner

Sledujte nás